Motorscooter kiezen

Welke motorscooter moet ik kiezen?
Er zijn heel veel verschillende modellen te krijgen op de motorscooter markt. Denk aan de cilinder inhoud en vermogen of de grote en het comfort. Bedenk dus goed van te voren wat je er precies mee wilt doen.

  • Hoeveel km ga je per dag afleggen?
  • Welke soort wegen ga je ermee rijden veel snelweg of meer B wegen etc?
  • Waar ga je je scooter plaatsen?
  • Is het puur voor woon-werk of wil je er ook lekker mee toeren?

Dus genoeg dingen die je moet overwegen. Ga je vooral in het stadsverkeer rijden, binnen de bebouwde kom en buiten de bebouwde kom? Dan zou een 125 cc motorscooter zeer bruikbaar zijn. Lekker wendbaar en genoeg vermogen. Of ga je veel snelwegkilometers maken? Dan is een wat zwaardere motorscooter vaak een betere keus. Ze zijn vaak wat groter, hebben meer vermogen en bieden meer comfort, denk aan lekker uit de wind zitten. Het is maar net wat je wil en het financiële plaatje moet ook passen.

Dan is er ook nog de “driewieler”. Een driewielige motorscooter heeft 2 voorwielen en 1 achterwiel. De driewielige motorscooter lijkt op een scooter, maar mag door de motorinhoud op de snelweg rijden. Sinds 19 januari 2013 hebben bestuurders van een driewielige motorscooter een rijbewijs A (motorrijbewijs) nodig.

Wat maakt de motorscooter voordelig?
De motorscooter heeft een zeer laag brandstof verbruik. Een verbruik van 1 op 30 is geen uitzondering er zijn zelfs motorscooters die 1 op 40 halen. Gezien de huidige brandstofprijzen kan dit wel erg interessant worden. Ook de wegenbelasting is voor een motorscooter erg voordelig. De wegenbelasting voor een motorscooter ligt op ongeveer €90,- per jaar.

De verzekering voor een motorscooter ligt ook rond de €90,- per jaar voor een WA verzekering. Dat is beduidend minder dan voor een auto. Ook zijn er op het moment fabrikanten van motorscooters die je motorscooter examen betalen wanneer je één van hun modellen koopt.