Motorscooter rijbewijs

Je motorscooter rijbewijs halen is makkelijker dan het motorrijbewijs. Simpel gezegd omdat je niet hoeft te schakelen. Een motorscooter is namelijk een automaat dus gas geven en remmen is alles wat nodig is. Je krijgt dan een motorrijbewijs met een aantekening “automaat”. Ook heb je maar te maken met 2 categorieën: Categorie A1 en A2 wat betekent dat je in het ergste geval maar 2 keer examen moet doen (uitleg zie hier onder). Daarnaast is de motorscooter ook gewoon te gebruiken voor een mooie tocht in Nederland of zelf naar de Noordkaap.

Kortom, een goed alternatief voor de auto en meteen een nieuwe hobby!

Motorscooter rijbewijs A1 en A2
Vanaf 18 jaar kun je op een 125cc je motorscooter A1 rijbewijs halen. Ben je 20 jaar of ouder dan kan je het A2 motorscooter rijbewijs behalen. Met dit rijbewijs kan je alle type motorscooters rijden.

Lees meer over het motorrijbewijs A

De rijbewijsregels zijn per 19-1-2013 veranderd
Voor 19-1-2013 bestonden er twee categorieën voor het rijden met een motorscooter.

  • A (Beperkt/Licht): maximaal vermogen: 25kw, vanaf 18 jaar, theorie en praktijk examen, na 2 jaar A Beperkt, automatisch A Zwaar
  • A (Zwaar): vermogen onbeperkt, vanaf 21 jaar, theorie en praktijk examen

Dat betekent dus dat iedereen die voor 19-1-2013 zijn motor/scooterrijbewijs heeft behaald niets veranderd. Dat is belangrijk omdat iedereen die op zijn 18e na 19-1-2013 zijn motor/scooterrijbewijs wilt halen verplicht is om met de lichtere nieuwe categorie A1 moet beginnen.

Sinds 19-1-2013 zijn de regels voor het motorscooter rijbewijs als volgt:

  • A1 : Maximaal vermogen: 11kw en max 125cc cilinderinhoud, vanaf 17 jaar les, vanaf 18 jaar examen. Theorie en praktijkexamen
  • A2 (zwaar): Maximaal 35kW. Vanaf 20 jaar. Theorie en praktijkexamen. Wanneer je 2 jaar in het bezit bent van een A1 motorscooterrijbewijs dan moet je nog 1 maal afrijden bij het cbr om in het bezit te komen van je A2 motorscooterrijbewijs.

Belangrijk om te weten is dat wanneer je als een motorrijbewijs hebt gehaald voor de 19e van januari van 2013, dat je dus mag rijden wat er op je rijbewijs staat aangegeven. Bij twijfel: check je rijbewijs!